Våren 2023

Vi har hatt en begivenhetsrik arbeidsperiode med de unge voksne i arbeidstrening, preget av spennende prosjekter og betydningsfull læring.

I denne stillingsutlysningen opplevde vi en dobling i antall søkere sammenlignet med fjorårets vår, og det økende behovet resulterte i ansettelse av hele 12 unge voksne. Over halvparten var ansatt i Ungjobb og flere registrert i NAV. 

Reisen startet den 21. mars, og vår tilpassede arbeidsmetode bidro til at de ansattes selvtillit vokste i takt med vårens blomstring. Våre samtaler og kartlegging viser at de ansatte er på et bedre sted idag enn når de startet, med klarere retning for fremtiden og mer glød i livet generelt.

Våren har imidlertid også vært krevende, med økt frafall underveis og fravær generelt, noe som har krevd interne tiltak og innsats fra hele arbeidsteamet vårt.
Flere samarbeidspartnere rapporterer om det samme, og dette er en bekymringsfull utvikling for en målgruppe som allerede opplever frafall i vårt samfunn.

På den positive siden har den sosiale gevinsten og resultatene vi oppnådde med de som fullførte arbeidsperioden, gitt oss ny motivasjon og håp i tiden fremover. 

Et av hovedprosjektene våre har vært utviklingen av UngBox - et sted for og av unge.

Her har vi jobbet med:

  • Identitetsbygging - Skapt et “varemerke” Ungbox

  • Stedsutvikling - gjøre stedet mer kjent og brukervennlig

  • Utforming av Logo - Design, tegning, CNC Maskin osv,

  • Invitert samarbeidspartnere UngNorge, Forandringshuset, UngInfo, Frigo og Fontenehuset i utvikling av driften i løpet av sommeren. 

Vi har gjennom hele arbeidsperioden fokusert på fremtiden for de ansatte ved følgende tiltak:

  • Regelmessige medarbeidersamtaler hver 2.-3. uke for å sikre kontinuerlig oppfølging og ta tak i utfordringer. 

  • Gjennomføring av kartlegginger og veiledninger for å identifisere og støtte motivasjon og interesser.

  • Benyttelse av vårt nettverk og kontakter for å opprette kontakt mellom ansatte og relevante bedrifter, opplæringsinstitusjoner og kurs etc.

  • Målet er hele tiden å styrke de unges selvbilde og motivere dem til å se verdien av et godt arbeidsliv eller utdanningsløp. 

Takk for en fantastisk vår periode!

Ny samarbeidsmodell

Oslo badstuforening 

Ved inngangen til det nye året utformet vi et testprosjekt med Oslo Badstuforening. I dette samarbeidet har Spireverket trådt inn og utført omfattende vedlikeholdsarbeid på badstuflåten til foreningen.

Resultatene har gått langt utover alle forventninger, og har ført til en rekke lærerike arbeidsprosesser og verdifull kompetansehevning innen de praktiske håndverksfagene.

Arbeidet har strukket seg fra malerarbeid, sliping, drilling og boring til møbelsnekring og andre varierte praktiske oppgaver. Vi gleder oss over samarbeidet  til fortsettelsen og høsten 2023. 

2022

Vi gjennomførte et vår og et høstsemester, hvor vi til sammen ansatte 18 lønnede unge voksne i arbeidstrening. Gjennom design, kunst og håndverk har vi gitt målgruppen 18-25 år en sosial, utfordrende og motiverende jobberfaring. Vi har engasjert frivillige inn i våre prosjekter og etablerte flere gode samarbeid, pluss tonnevis av nye bekjentskaper.  Det har vært et ellevilt år, med et godt stykke arbeid og ennå flere eventyr.
Vi har løftet unge voksne fra passivitet til meningsfylt arbeid, som resulterte i rørende historier. 

Vårt fotfeste på Lohavn (Sørenga) har åpnet opp for mange nye ideer og et hav av muligheter. Hovedfokuset i 2022 har bestått av å pusse opp fasilitetene og tilrettelegge for økt aktivitet på havna. Lohavn er et sted av og for ungdom, et sted for utfoldelse og demokratisk medvirkning. 

I 2023 ønsker vi å konseptualisere møtestedet, slik at fritidsklubber, ideelle organisasjoner og ildsjeler kan få tilgang til sjøfronten og en location skapt med grunnlag i deres egne visjoner!


Her en noen av vårens øyeblikk:



Hvor tok våre ansatte veien videre etter Spireverket?
5 - Ordinær jobb.
3 - Jobb med lønnstilskudd/oppfølgning.
7 - Videreutdanning.
2 - Status quo.
1 - Ukjent.

Våre suksessfaktorer med de ansatte:
Trygg og ivaretakende  arbeidsplass
Tett og individuell oppfølgning
Relasjonsbygging og samarbeid
Variert praktisk arbeidshverdag
Det er gøy å jobbe i Spireverket

Høsten 2022

“Resultater 2022”

Våre største utfordringer med de ansatte
Kontinuitet i arbeidet - hvordan unngå fravær?Konsentrasjon og læringsvansker
Disiplin og Initiativ på arbeidsplassen
Meget varierte individuelle behov
Hva skjer etter Spireverket?

Hva har vi gjort rent praktisk: 

Teamforståelse og arbeid 
Sikkerhet og verkstedsopplæring 
Designe og snekre egne installasjoner 
Delta på Oslo arkitekturfestival OAT
Samskapende workshop med nærmiljøet
Interiører forståelse og oppussing på Lohavn
Bygging av møbler på Central Park, K1.
Somalisk veveteknikk med Saido 

Hva har vi lært? Hva ønsker vi å forbedre sin helhet?

Lengre/mer fleksible aktivitesperioder.

Knapt med ressurser gjør at vi ikke kan følge opp i like stor grad som nødvendig i ettertid av Spireverket.

Hvordan kan vi nå ut til de som virkelig trenger dette tilbudet? Hvordan kan terskelen være ennå lavere for å møte opp på jobb?

Tålmodighet, tålmodighet og prøv en gang til.

Det er uforutsigbart og krevende å driftes kun på midler

  Pilot 2021




Fase 1: Rekruttering
Gjennom samarbeid med Bydel Gamle Oslo, og nettverk med ungdomshusene, rekrutterte vi unge voksne til piloten. Ansatte som følger opp unge voksne i bydelen informerte om Spireverket og de interesserte sendte inn en søknad. Vi gjennomførte samtaler med alle etter innsendt søknad, for at de skulle vite mer om Spireverket, og vi bli mer kjent med dem. Målet var også å ha en vei inn til Spireverket lik en ordinær arbeidsplass.

Gjennom en smal rekruttering gjennomførte vi piloten med 5 deltakere. Til felles var de mellom 18-23 år, var utenfor jobb og skole og hadde interesse innen design og håndverk. 

Parallelt med rekruttering av deltakere rekrutterte vi en verkstedmester med arkitekt- og bygningsbakgrunn, en tjeneste designer og en grafisk designer. Sammen med prosjektleder og prosjektkoordinator utgjorde vi teamet til pilotprosjektet.

Fase 2: Utvikling av prosjekter
Verkstedmesteren hadde hovedansvar for det største prosjektet i aktivitetsperioden, grafisk designer utarbeidet et medvirkningsopplegg sammen med prosjektkoordinator til det mindre prosjektet. Og grafisk designer har stått for utvikling og design av nettsiden, samt kjørt workshop og gjennomført desginarbeid med deltakerne.

Fase 3: Aktivitetsperiode
Aktivitetsperioden for piloten gikk over to måneder, med et prosjekt innen trehåndverk og bygging, og et prosjekt innen medvirkning, design og maling. Med de to prosjektene fikk deltakerne prøvd seg på ulike metoder og teknikker innen design og håndverk, med mål om å få en bredde i kompetansen, samtidig konsentrere arbeidet med fokus på mestring gjennom learning by doing.

Vi erfarte at type arbeidsoppgaver ble trukket frem som like viktig for deltakerne, som å ha en jobb å gå til. Flere har i lengre tid stått utenfor skole og arbeid, og noen hadde ingen arbeidserfaring. Spireverket ble derfor viktig for deltakerne for å skape rutiner i hverdagen, flere fikk endret sin døgnrytme, og de følte på å være ønsket og trengt. De gikk ut av aktivitetsperioden med utvidet kunnskap innen ulike håndverksteknikker og designmetoder, i tillegg til en bred erfaring med teamarbeid. 

Fase 4: Avslutning
Det deltakerne har gitt tilbakemelding på er avslutningen ved Spireverket. De ønsket og hadde behov for at Spireverket førte i større grad til direkte videre arbeid. Dette er en del av vårt mål med Spireverket fremover, vi vil knytte oss tettere opp mot potensielle oppdragsgiver. Vi ønsker å inngå avtaler som innebærer at bedriften gir noen av deltakerne tilbud om en type stilling etter endt aktivitetsperiode.


 

For videreutvikling av vårt konsept har vi kommet i kontakt med aktuelle samarbeidspartnere. Dette er blant annet rådgivningsmiljøet YTE Sammen, som fremmer samarbeid mellom de som arbeider med det økende utenforskapet blant vår unge befolkning. De gjorde et intervju med oss som du kan lese her: